Не много хора биха могли да победят нито един от двата робота, но ямайският спринтьор Юсейн Болт може.

Не много хора биха могли да победят нито един от двата робота, но ямайският спринтьор Юсейн Болт може.

Една от есенциалните мастни киселини, полиненаситените мазнини омега-6 се намират в лененото семе, рапица, соевите масла и зелените листа. Както полезните за сърцето омега-3, така и по-малко полезните за сърцето омега 6 полиненаситени мазнини намаляват общия холестерол, LDL холестерола и HDL холестерола. И двете също се използват за направата на ейкозаноиди. Ейкозаноидите са оксигенирани мастни киселини, които тялото използва за сигнализиране на клетъчните реакции. Тези ейкозаноиди, направени от омега-6, са склонни да причинят възпаление и да повишават кръвното налягане и съсирването на кръвта. Ейкозаноидите, направени от омега-3, имат обратен ефект, тъй като намаляват съсирването на кръвта, разширяват кръвоносните съдове и намаляват възпалението. Този балансиращ акт между омега-6 и омега-3 е от съществено значение за поддържане на нормална циркулация и други важни процеси. Проблемът е, че повечето американци консумират изобилие от омега-6 мастни киселини и недостатъчно омега-3 мастни киселини. Намаляването на консумацията на омега-6 мастни киселини и увеличаването на консумацията на омега-3 мастни киселини може да намали риска от хронични заболявания.

Накратко, какви видове и колко мазнини да ядете не е толкова просто, колкото някога си мислехме. Старото правило на палеца, че „всички мазнини са лоши“, се оказа неправилно. За управление на теглото все още се свежда до калории, независимо дали идват от мазнини, протеини или въглехидрати, трябва да консумирате по-малко калории, отколкото изразходвате, за да отслабнете. Но за оптимално здраве се оказва, че уравнението е малко по-сложно.

Може да мислите, че йога е най-старата дисциплина за упражнения. Но сред най-старите групови упражнения на планетата – остаряла йога със стотици години – е китайската дисциплина Тай Чи.

Въпреки че може да не е толкова популярна в западния свят като йога, защото на Запад често се възприема погрешно като „упражнения за старите“, тези бавни, внимателни медитативни модели на изправени движения на цялото тяло събуждат енергия, подравняват тялото и насърчават циркулация на кръвта и други форми на енергия, наречени „чи“. Тези движения са необходими за всички хора – от елитни спортисти до заседнали хора. 

Определения

Чи означава източник на живот. В йога се нарича „прана“; в пилатес се нарича „жизнената сила на дишането“; и Фелденкрайз го нарече „уроци за осъзнаване на произхода на движението“. 

Докато изписването на думите Tai Chi се променя поради различни източни и западни речници – като Tai Chi Chuan, T’ai Chi Ch’üan или Taijiquan – всички произношения са еднакви. „Tai“ се произнася като на английски за „вратовръзка“ и кажете „чи“, сякаш ще кажете „сирене“, но без крайното „s“.

Еволюция и история

Тай Чи произхожда от Китай. Една история за нейното начало разказва, че преди години император Ян се събудил една сутрин в спалнята си от неспокойна нощ, докато страната му била във война. Когато капаците на прозорците се отвориха и завесите бяха дръпнати, той погледна към пейзажа под прозореца си.

Той видял змия и кран да се бият помежду си. Змията се движеше бавно и предпазливо по земята и имаше предимството да покрива голяма площ, тъй като е дълга с нисък център на тежестта. 

Жеравът не отлетя, а разпери криле и се движеше около змията почти като балетен начин. И двете животни се движеха, сякаш бяха в забавен каданс и нито едно не удариха остро. 

Поради това наблюдение на естествения свят на животните, дисциплината Тай Чи беше внесена в света на бойните изкуства, за да се акцентира върху азиатския акцент върху бавното, внимателно, медитативно движение, което става по-отбранително – вместо обидно. Ето защо Тай Чи не се практикува бързо или агресивно, както правят някои други азиатски дисциплини по бойни изкуства.

Лорънс Бисконтини практикува Тай Чи на Великата китайска стена в Пекин

Движения, основани на наука и изследвания

Тай Чи движенията са функционално обучение в най-добрия си вид, тъй като включват движения за изправяне и балансиране, които не само възпроизвеждат дейности от ежедневния живот – като прехвърляне на тежест чрез походка (което всички ние правим), но също така предизвикват самите тези движения.

Работейки с дистална мобилност в изправено положение (ръцете и краката се движат) с необходимостта от силно ядро ​​(„проксимална автономия“), практикуващите днес избират упражнения, които обикновено увеличават общия обхват на движение, подобряват гъвкавостта и по-добър баланс.

Тай Чи се състои от стояща хореография, която остава непроменена в продължение на хиляди години, като формата „Янг 24-движение“, която аз лично практикувам без оборудване. Съществуват и други хореографии на Тай Чи, които се състоят от различен брой движения, различни промени в посоката и дори различно оборудване като мечове и ветрила.

Ползите от Тай Чи упражненията

След като разгледахме определението, историята и движенията на Тай Чи, нека поговорим за ползите от него! Всеки може да извлече ползи от Тай Чи.

Например, заседналите възрастни хора се възползват от смяната на теглото, упражненията за баланс и движенията, подобряващи кръвообращението. От другата страна на спектъра, елитните спортисти могат да подобрят цялостния контрол с бавна скорост, така че когато се върнат към обичайния си спорт, където секундите се броят, те са много по-мускулно ефективни.

Различните популации между тези две крайности също получават сходни ползи. Докато науката на Запад и Изток сега има рецензирани, публикувани и рецензирани изследвания, които документират ползите от Тай Чи – от хипертония до самоефективност – традиционно цитираните пет предимства на дисциплината са: (1) подобряване на дишането , (2) обхват на движение, (3) подобряване на баланса, (4) визуализация и релаксация и (5) подравняване.

Разбиране на основите на движенията Тай Чи

Докато йога има много, много животни, основното животно в Тай Чи е конят. Спомняме си, че „яздем коня“, докато клякаме (доколкото са в състояние коленете ви), поддържаме гръбнака си успоредно на дърветата, ако има такива, и чувстваме повишено чувство за стабилност, когато нашият център на тежестта се спуска по-близо до пода. 

Трябва да помним, че нашият център на тежестта ни приближава до пода, когато сгъваме коленете си и това ни прави по-силни и по-стабилни в практиката ни по бойни изкуства.

Отбранителна срещу офанзива

Напомпаната топка за фитнес не показва агресия, но е невероятен пример за сила. Представете си, че най-големият и най-силен атлет в света тича по неподвижна стабилна топка, опряна на пода. Когато той или тя се приближи до топката, той или тя се хвърля върху нея, сякаш за да я атакува, но отскача обратно от топката със същата сила, с която той или тя е удрял топката. Топката няма активна сила potencialex таблетки цена – тя не отблъсква със сила атлета агресивно. Въпреки това, като просто е неподвижен, спокоен и центриран, той упражнява силата си, пълна с Чи.

Трябва да помним тази концепция, когато практикуваме в опит да впрегнем върховната сила, без да я използваме агресивно. Тази умствена концепция за „wu-wei“, способността да се посрещне агресията с отпуснато движение, което само по себе си е неагресивно, е важна ментална рамка за Тай Чи.

Древната дисциплина Тай Чи определено съдържа нещо за всички популации. Тъй като работи от принципа на насочване на енергията в цялото тяло, той предлага нещо за всички хора, които се интересуват от общо подобрение на цялостното здраве, баланс, циркулация, контрол и енергия.  

Направете следващата стъпка, като потърсите книги и потърсите уроци по Тай Чи във вашия район – може просто да се изненадате от изобилието от опции!

Март е тук, така че е време да започнете да мислите за пролетно почистване – това е вашето тяло!

Като част от серията Fitness 411 с участието на ACE в Lifetime “The Balancing Act”, ACE Fitness Expert Старши консултант Лично обучение, Джонатан Рос, ще обсъди как да влезем във форма и да живеем по-пълноценен, по-здравословен живот.

Включете се в Lifetime на 7 март в 7 сутринта ET/PT, за да получите съвети за фитнес, така че да можете да дадете на тялото си здравословен тласък!

Гледайте предишния ACE в сегментите “The Balancing Act”:

Февруари: Джонатан Рос обяснява връзката между упражненията и здравето на сърцетоЯнуари: Джонатан Рос дава съвети как да изпълните своите решенияДекември: Крист Фрейтаг обсъжда празничното здраве и фитнесНоември: Крис Фрейтаг обсъжда диабета и упражнениятаОктомври: Крис Фрейтаг развенчава най-добрите фитнес митове

Ще се включиш ли?

Първоначалният отговор на този въпрос е „да“, но това ни води само до по-дълбокия корен на въпроса, който е „ако видът на физическата активност, който избирам, има значение, какво трябва да правя?“ Отговорът на този въпрос е уникален за всеки индивид, въз основа на здравословното му състояние, текущата физическа форма, предпочитанията за физическа активност, целите и времето за упражнения. С толкова много променливи как можете да разберете коя физическа активност е най-добра за вас? Следните насоки могат да ви помогнат да изберете физически дейности и упражнения, които да ви помогнат да постигнете настоящите и бъдещите си цели.

Открийте физически дейности, които ви харесват

Децата се радват на неструктурирана игра. Защо? Защото е забавно! Това може да изглежда елементарно, но е удивително броят на възрастните, които се обръщат към дейности, които всъщност не им харесват поради големи обещания за загуба на тегло, „разкъсан корем“ или увеличена сила и размер. Ако нещо не ви харесва, е много по-малко вероятно да се придържате към него. Тъй като редовната физическа активност е от решаващо значение за постигането на свързаните с упражненията здравословни и фитнес цели, изберете нещо, което ви харесва.

Поставете реалистични цели

Поставянето на цели е важна стъпка в започването на всяко ново поведение. Ако целта е твърде лесна, може бързо да се отегчите. Ако целта е твърде висока, вероятно скоро ще почувствате, че е недостижима. За да поставите цели, които можете да постигнете реалистично, използвайте текущата си дейност като отправна точка и напредвайте оттам. Ако най-дългата ви разходка всяка седмица е 15 минути, не е реалистично за вас да завършите полумаратон (13,1 мили) след три месеца. Въпреки това може да е реалистично за вас да тренирате и да завършите 5k (3,1 мили) за три месеца. След това можете да работите към 10k (6,2 мили) няколко месеца по-късно и след това да преминете оттам към полумаратон, ако това все още е цел.

Същото важи и за загубата на тегло, където някои реклами правят грандиозни твърдения като „загуба 30 паунда за 30 дни“. Тези реклами обещават времева рамка, която е нереалистична за обещаното количество загуба на тегло. Когато си поставяте цел да отслабнете, имайте предвид, че максималният процент за продължителна загуба на тегло е установено, че не е повече от 1 до 2 паунда на седмица.

След като си поставите реалистични цели, можете да ги използвате, за да ви помогнат да определите видовете дейности, в които ще трябва да участвате, за да постигнете целите си.

Някои дейности са по-добри от никаква

Насоките за физическа активност за американците от 2008 г. препоръчват възрастните да участват в седмична аеробна активност от общо 150 минути при умерена интензивност, 75 минути при енергична интензивност или еквивалентна комбинация от двете и че възрастните трябва да извършват упражнения за укрепване на мускулите с умерена интензивност. – с висока интензивност 2 или повече дни в седмицата (Министерство на здравеопазването на САЩ човешки услуги). Упражненията могат да се натрупват в пристъпи от 10 минути наведнъж или в по-дълги пристъпи, а общите упражнения, които надвишават тези препоръки, водят до по-големи подобрения в здравето и фитнеса. Това ни дава насоки за това към каква активност трябва да се стремим, но най-важното послание от тези насоки е, че „някаква физическа активност е по-добра от никаква и възрастните, които участват в каквато и да е физическа активност, получават някои ползи за здравето“. Така че, не се впускайте веднага в 150 минути физическа активност. Вместо това се съсредоточете върху това, което можете да направите сега, и напреднете, като увеличите времето за упражнения, честотата на упражненията и евентуално увеличите интензивността на упражненията.

Стремете се към добре закръглена програма

Една добре закръглена програма трябва да включва дейности, които помагат за подобряване на вашето сърдечно-съдово здраве и фитнес (кардиореспираторни упражнения) и вашата стойка, движение и мускулна форма (тренировка за гъвкавост и съпротива). Конкретните дейности, извършвани във всяка област, ще зависят от текущата фитнес и целите на индивида. Например, програма за тренировки за съпротива, предназначена да увеличи мускулната сила, ще има за цел да умори мускулите в 4 до 8 повторения, докато програма, предназначена да подобри фитнес и телесна композиция, ще има за цел да умори мускулите при 12 до 16 повторения. По същия начин, кардиореспираторните упражнения за някой, който току-що започва, трябва да се съсредоточи върху упражнения с умерена интензивност, при които индивидът работи точно под точката, в която говоренето по време на тренировка става малко предизвикателство, докато обикновен трениращ, който иска да подобри фитнес или да тренира за събитие ще изпълнява интервали с по-висока интензивност, за да прокара своята система. Фокусирайте се върху гъвкавостта чрез динамични движения по време на загрявката и разтягане по време на охлаждане.

Приготвяме се да започнем

Ако имате някакви медицински или физически ограничения за упражнения, трябва да посетите Вашия лекар за медицински преглед, преди да започнете. След като разберете, че имате разрешение за упражнения, изберете дейности, които ви харесват, и задайте първоначална цел да сте активни три или повече дни в седмицата. Когато избирате физически дейности, имайте предвид това правило – най-ефективната програма за упражнения за вас е тази, която всъщност ще правите редовно.

Освен ако не сте елитен атлет и не държите световния рекорд в спринт, не се състезавайте с новия четирикрак робот “Гепард”.

Cheetah може да бяга с 18 мили в час на бягаща пътека и за това невероятно постижение постави новия рекорд за скорост на земята за роботи с крака, предаде Ройтерс.

Предишният рекорд е поставен през 1989 г., когато двукрак робот бяга със 13,1 мили в час.

Не много хора биха могли да победят нито един от двата робота, но ямайският спринтьор Юсейн Болт може. Той държи световния рекорд за най-бърз спринт на 100 метра със скорост 27,79 мили в час, съобщи Mashable. Тъй като принц Хари се представи толкова добре в „състезанието“ срещу Болт във вторник, човек може само да се чуди как британският крал ще се справи срещу роботите – принцът обаче ще има нужда от фалстарт.

Boston Dynamics разработи безумно бързия робот с финансиране от Военната агенция за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA).

Гледайте как Cheetah тича:

Учени по роботика казаха, че следващата цел за Cheetah ще бъде да види колко бързо може да работи на открито.

Много от нас може да не успеят да победят Cheetah (не се чувствайте много зле), но все пак как да увеличите скоростта си? Кажете ни в секцията за коментари по-долу!

Сега, когато високосният ден приключи и март официално започна, е време да отпразнуваме Националния месец на храненето. Празнуването му може да ви помогне да станете по-здрави и да останете – или да се върнете – на път с вашите новогодишни резолюции.

Тази месечна образователна и информационна кампания по хранене е създадена от Академията по хранене и диететика. С тазгодишната тема „Приведете чинията си във форма“, кампанията е насочена към подпомагане на американците „да правят информиран избор на храна и [да развиват] здравословни навици за хранене и физическа активност“.

Съветът на президента по фитнес, спорт Храненето предостави тези съвети, за да ви помогне да празнувате:

Опитайте да замените буркана с бисквитки с кошница, пълна с плодове.