Μπορούν τα αιθέρια έλαια να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη;

Μπορούν τα αιθέρια έλαια να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη;

Περιλαμβάνουμε προϊόντα που πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμα για τους αναγνώστες μας. Εάν αγοράσετε μέσω συνδέσμων σε αυτή τη σελίδα, ενδέχεται να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια. Εδώ είναι η διαδικασία μας.

Τα αιθέρια έλαια είναι συγκεντρωμένα φυτικά εκχυλίσματα. Εξυπηρετούν πολλούς ιατρικούς σκοπούς, από το να ενεργούν ως φυσικό απωθητικό κουνουπιών για να μειώσουν τον πόνο στην πλάτη και τον αυχένα. Μερικοί άνθρωποι τους χρησιμοποιούν για να υποστηρίξουν τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι διάφορα αιθέρια έλαια μπορεί να έχουν οφέλη ως συμπληρωματική θεραπεία παράλληλα με τις συμβατικές θεραπείες για την κατάθλιψη, όπως η συμπεριφορική θεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά.

Μια κοινή χρήση αιθέριων ελαίων είναι γνωστή ως αρωματοθεραπεία. Οι τρόποι διαχείρισης των ελαίων περιλαμβάνουν εισπνοή και μασάζ.

Ωστόσο, τα αιθέρια έλαια δεν θεραπεύουν την κατάθλιψη και οι άνθρωποι δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν αντί των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις πιθανές χρήσεις των αιθέριων ελαίων στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Τα αιθέρια έλαια λειτουργούν ως θεραπεία κατάθλιψης;

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα αιθέρια έλαια μπορούν να ανακουφίσουν τα ψυχολογικά και φυσικά συμπτώματα που συνδέονται με την κατάθλιψη.

Μια μελέτη 2016 έδειξε ότι η εισπνοή λεβάντα βελτίωσε τον κύκλο ύπνου των φοιτητών με διαταραχές του ύπνου, ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης.

Μια διαφορετική μελέτη έδειξε ότι ένα αιθέριο έλαιο που ονομάζεται Asarum Heterotropoides (άγρια τζίντζερ) μείωσε τις συμπεριφορές σε ποντίκια που μοιάζουν με εκείνες των ανθρώπων με κατάθλιψη. Ωστόσο, η ψυχολογία και η δομή του εγκεφάλου των μη ανθρώπινων ζώων είναι λιγότερο περίπλοκη από ό, τι στους ανθρώπους και οι μελέτες σε ζώα δεν παράγουν κανονικά σημαντικά αποτελέσματα.

Ορισμένη ανθρώπινη έρευνα από το 2021 έχει δείξει ότι η χρήση αιθέριων ελαίων όπως η λεβάντα μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και την ποιότητα ζωής. Τα άτομα με κατάθλιψη αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα ύπνου.

Τα αιθέρια έλαια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων των διαταραχών άγχους, τα οποία συχνά εμφανίζονται παράλληλα με την κατάθλιψη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 43% των ατόμων με άγχος και άγχος χρησιμοποιούν κάποια μορφή εναλλακτικής θεραπείας για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Όπως και με όλες τις μορφές εναλλακτικής θεραπείας, χρησιμοποιήστε τα αιθέρια έλαια με προσοχή. Συζητήστε πάντα τη χρήση αυτών των ελαίων με γιατρό ή πιστοποιημένο αρωματοθόρο.

Αν και οι έρευνες υποδηλώνουν ότι τα αιθέρια έλαια μπορεί να έχουν κάποια οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν παρακολουθεί ή ρυθμίζει την καθαρότητα ή την ποιότητα αυτών. Ένα άτομο πρέπει να μιλήσει με έναν επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσει αιθέρια έλαια και θα πρέπει να είναι σίγουρο ότι θα διερευνήσει την ποιότητα των προϊόντων μιας μάρκας. Ένα άτομο πρέπει πάντα να κάνει μια δοκιμή patch πριν δοκιμάσει ένα νέο αιθέριο έλαιο.

έλαια που μπορεί να βοηθήσουν

Ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οποιοδήποτε μόνο πετρέλαιο είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της κατάθλιψης τελείως, οι άνθρωποι έχουν βρει κάποια αιθέρια έλαια χρήσιμα για τη θεραπεία ορισμένων συμπτωμάτων κατάθλιψης και επιστημονικών στοιχείων και επιστημονικών στοιχείων αναδύεται για να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Μια ανασκόπηση 2021 βρήκε στοιχεία ότι τα ακόλουθα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

TD>

tr>

ΑΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ/S
Μειώστε το άγχος BOONSOST Αύξηση CalmnessManage PressureReLax Αναπνοί στρες
Sweet Orange (Citrus sinensis)
yuzu (citrus junos) Μειώστε το άγχος του αποτελέσματος
Επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο, υποδηλώνοντας μείωση του στρες Rosemary (Salvia rosmarinus) Μειώστε το άγχος
sage (salvia officinalis)
Ισπανικό σοφό (Salvia lavandulaefolia) Boost Mood Μειώστε το άγχος του αποτελέσματος
Συνδυασμένη λεβάντα, ylang-ylang (cananga odorata) και neroli (citrus aurantium) Μειώστε το άγχος

Ιστορικά, στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση αιθέριων ελαίων ήταν σε μεγάλο βαθμό ανέκδοτα. Τώρα, ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να βρίσκουν στοιχεία ότι τα αιθέρια έλαια μπορούν να επιφέρουν φυσιολογικές αλλαγές, για παράδειγμα, επηρεάζοντας το νευρικό σύστημα. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν να εξηγήσουν γιατί τα αιθέρια έλαια είναι ευεργετικά, ποια μπορούν να βοηθήσουν και γιατί.

Η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων σε αιθέρια έλαια

διάφορες μελέτες έχουν εξετάσει τη χρήση αιθέριων ελαίων για κατάθλιψη, αλλά οι ερευνητές συχνά βρίσκουν την ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων είναι συχνά χαμηλή, καθιστώντας δύσκολο να επιβεβαιωθεί τα αποτελέσματα.

Ένας λόγος που είναι δύσκολο να μελετηθούν τα αιθέρια έλαια είναι ότι οι συμμετέχοντες και οι ερευνητές μπορούν συχνά να αναγνωρίσουν τα αρώματα τους. Αυτό αφαιρεί το τυχαίο στοιχείο ενός πειράματος που το καθιστά αξιόπιστο.

Επιπλέον, τα αιθέρια έλαια δεν χρειάζονται έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να κυκλοφορήσουν και τα συστατικά δεν είναι τυποποιημένα. Αυτό μπορεί να δυσχεράνει τη σύγκριση των ελαίων, καθώς η δύναμη, η σύνθεση και η καθαρότητα μπορεί να διαφέρουν.

Οι τρόποι διαχείρισης των αιθέριων ελαίων ποικίλλουν επίσης, καθιστώντας δύσκολο να συγκριθούν οι μελέτες.

Ως αποτέλεσμα, πολλές μελέτες που διερευνούν τα οφέλη των αιθέριων ελαίων στην κατάθλιψη, το άγχος και το άγχος είναι ασαφή.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν οι γιατροί μπορούν να συστήσουν αιθέρια έλαια ως θεραπεία πρώτης γραμμής για κατάθλιψη.

Ωστόσο, ως συμπληρωματική θεραπεία, θα μπορούσαν να βελτιώσουν ή να μειώσουν τα μεμονωμένα συμπτώματα για μερικούς ανθρώπους με κατάθλιψη και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα άλλων θεραπειών.

Τι είναι τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια είναι οι ενώσεις που εξάγουν οι κατασκευαστές από το φλοιό, τα λουλούδια, τα φύλλα, τα στελέχη, τις ρίζες και άλλα μέρη των φυτών.

απόσταξη με ατμό, νερό ή μηχανικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της ψυχρής πίεσης, είναι συνήθως οι μέθοδοι για την εξαγωγή των ενώσεων από το φυτό. Αυτό που παραμένει μετά τη διαδικασία απόσταξης είναι ένα αιθέριο έλαιο. Αν και συνήθως, δεν είναι πραγματικά λιπαρά, αλλά κυμαίνονται οπουδήποτε από λεπτό υγρό σε μια παχύτερη, ιξώδη συνέπεια.

Οι περισσότερες μελέτες που εξερευνούν τα αιθέρια έλαια και την κατάθλιψη εξετάζουν τη χρήση τους στην αρωματοθεραπεία. Κατά τη διάρκεια της αρωματοθεραπείας, οι άνθρωποι είτε εισπνέουν έλαια μέσα από τη μύτη ή το στόμα είτε τα αραιώνουν με λάδι φορέα και τρίβουν τα στο δέρμα, όπως σε ένα μασάζ.

Τα έλαια μασάζ αποτελούνται από λάδι φορέα – όπως ελιά, αμυγδάλου, αβοκάντο ή λάδι καρύδας – με μικρή ποσότητα αιθέριου ελαίου.

Οι ιατρικοί επαγγελματίες συνιστούν επίσης ότι οι άνθρωποι κάνουν μια δοκιμασία αλλεργίας πριν χρησιμοποιήσουν αιθέρια έλαια.

Για να κάνετε μια δοκιμή patch, αραιώστε 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε μια κουταλιά της σούπας λάδι φορέα και τρίψτε το μείγμα σε μια περιοχή μεγέθους ενός τετάρτου στο εσωτερικό του αντιβραχίου. Εάν δεν υπάρχει αλλεργική απόκριση εντός 24 έως 48 ωρών, θα πρέπει να είναι ασφαλές στη χρήση.

Είναι δυνατόν να αναπτυχθούν αλλεργίες σε αιθέρια έλαια μετά τη χρήση τους πολλές φορές πριν. Εάν εμφανιστεί μια νέα αλλεργική απάντηση, το άτομο θα πρέπει να σταματήσει να το χρησιμοποιεί αμέσως και να αποφύγει το άρωμά του.

πώς λειτουργούν

Οι χημικές ουσίες στα αιθέρια έλαια αλληλεπιδρούν με το σώμα όταν απορροφώνται μέσω του δέρματος στην κυκλοφορία του αίματος. Μπορούν επίσης να διεγείρουν περιοχές του εγκεφάλου μέσω της εισπνοής.

Όταν τα εξειδικευμένα νευρικά κύτταρα στο ανώτερο τμήμα της ανίχνευσης της μύτης μυρίζουν, στέλνουν μια ώθηση στον εγκέφαλο κατά μήκος του οσφρητικού νεύρου σε μια περιοχή που ονομάζεται οσφρητικός βολβός.

Ο οσφρητικός λαμπτήρας επεξεργάζεται την ώθηση και παρέχει τις πληροφορίες σχετικά με τη μυρωδιά σε άλλες γειτονικές περιοχές του εγκεφάλου. Αυτοί οι άλλοι τομείς είναι γνωστές ως το σύστημα limbic.

Το σύστημα limbic είναι ένα σύνολο εγκεφαλικών δομών που μπορεί να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στον έλεγχο της συμπεριφοράς, των συναισθημάτων, της μνήμης και της διάθεσης.

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Οι άνθρωποι πρέπει να εφαρμόζουν προσοχή όταν χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια, για διάφορους λόγους.

Το FDA δεν ρυθμίζει τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία, οπότε ένα άτομο μπορεί να μην γνωρίζει ακριβώς ποια είναι τα συστατικά ή πόσο καθαρό μπορεί να είναι το λάδι.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες Χρήσης των αιθέριων ελαίων περιλαμβάνουν:

  • αλληλεπιδράσεις με φάρμακα
  • Εδώ είναι μερικές συμβουλές για τη χρήση των ελαίων με ασφάλεια:

    • Ελέγξτε με έναν γιατρό πριν τα χρησιμοποιήσετε ως θεραπεία , καθώς μπορεί να μην είναι ασφαλείς για όλους και οι αλληλεπιδράσεις μπορούν να συμβούν με διάφορα φάρμακα.
    • Ζητήστε συμβουλές ή θεραπεία από έναν εξειδικευμένο αρωματοθόρο πριν χρησιμοποιήσετε ένα συγκεκριμένο πετρέλαιο.
    • Ποτέ δεν καταπιεί ή καταπιεί αιθέρια έλαια.
    • Αποκτήστε έλαια από μια αξιόπιστη πηγή για να διασφαλίσετε ότι τα συστατικά είναι ασφαλή και η ποιότητα είναι κατάλληλη.
    • Πάντα αραιώνεται με ένα πετρέλαιο φορέα, όπως το αμυγδαλέλαιο, πριν εφαρμόσετε στο δέρμα.
    • Ζητήστε συμβουλές εάν εμφανιστούν δυσμενείς επιπτώσεις.
    • Αποφύγετε τη χρήση σε μικρά παιδιά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς δεν είναι σαφές ποιο αποτέλεσμα μπορεί να έχουν.
    • Σκεφτείτε ποιος άλλος εισπνέει την αρωματοθεραπεία. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργική αντίδραση και μερικά έλαια είναι τοξικά για τα κατοικίδια ζώα.

    Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να μάθετε πώς αλληλεπιδρούν τα αιθέρια έλαια με άλλες θεραπείες και φάρμακα.

    Μερικοί τύποι ελαίων έχουν έγκριση από την FDA για χρήση ως πρόσθετα τροφίμων, αλλά τα αιθέρια έλαια δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο και ένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να τα καταπιεί.

    Συχνές ερωτήσεις

    Εδώ είναι μερικές απαντήσεις σε ερωτήσεις που οι άνθρωποι συχνά ρωτούν για τη θεραπεία της κατάθλιψης με αιθέρια έλαια.

    Ποιο αιθέριο έλαιο είναι καλό για την κατάθλιψη;

    Η λεβάντα έχει δείξει υπόσχεση σε ερευνητικές μελέτες. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν χαμομήλι και δεντρολίβανο.

    Μπορούν τα αιθέρια έλαια να ηρεμήσουν το άγχος;

    Λεβάντα, γλυκό πορτοκαλί, yuzu και δεντρολίβανο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους.

    Ποια έλαια μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε;

    Λεβάντα και χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου, λένε οι ερευνητές.

    Takeaway

    Τα αιθέρια έλαια είναι αποσταγμένα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στην αρωματοθεραπεία. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως η λεβάντα, μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

    Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ότι είναι αποτελεσματικές.

    Όποιος σκέφτεται να χρησιμοποιήσει αιθέρια έλαια θα πρέπει πρώτα να συζητήσει τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους με έναν γιατρό ή έναν πιστοποιημένο αρωματόπίστα.

    • Ψυχική υγεία
    • Συμπληρωματική ιατρική/εναλλακτική ιατρική
    • Ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.