És a hipomániás időszakok rövidebb ideig tartanak

És a hipomániás időszakok rövidebb ideig tartanak

A nagy érzelmi stressz vagy szorongás időszakai, mint például egy szeretett személy elvesztése vagy egy kapcsolat befejezése, hangulati ingadozásokat válthatnak ki, amelyek növelhetik az erőszak kockázatát.

Az önbántalmazás veszélye

Valójában a bipoláris zavarban szenvedők nagyobb veszélyt jelenthetnek önmagukra, mint bárki más az életükben. Az ártatlan szemlélődők szükségtelenül aggódhatnak saját biztonságuk miatt, miközben a valóság az, hogy a bipoláris zavar sokkal több kárt okozhat a vele együtt élő személynek.

Ezek a kockázatok a következők:

Öngyilkosság vagy öngyilkossági kísérlet. A bipoláris zavarban szenvedők körében lényegesen magasabb az öngyilkosságok aránya, mint társaik körében. A bipoláris zavarban szenvedők közel kilencszer nagyobb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot, mint társaik. Kábítószerrel vagy alkohollal való visszaélés. “A bipoláris [zavarban] szenvedő embereknél nagyobb a kockázata a kábítószerrel való visszaélés vagy a függőség kialakulásának” – magyarázza Dr. Peterson, hozzátéve, hogy a bipoláris betegeknél nagyobb a kockázata a mániás vagy depressziós epizódok kialakulásának, ha kábítószerrel vagy alkohollal visszaélnek. Az adatok arra utalnak, hogy a bipoláris zavarban szenvedők 46 százaléka alkoholfüggő, 41 százalékuk pedig egyéb kábítószer-függő. Vágás. Időnként a bipoláris zavarban szenvedő emberek szándékosan megvágják vagy megsértik magukat. Nem fizikai sérülés. Mániás időszakokban a bipoláris emberek sok „erőszakot” alkalmazhatnak saját anyagi helyzetükön, kapcsolataikon és életük egyéb elemein, mivel impulzusból cselekszenek és magas kockázatú magatartást folytatnak.

Ha van egy bipoláris zavarban szenvedő kedvese, Peterson azt mondja: "Legyen éber a depresszió vagy a mánia jeleire. Különösen a depressziós vagy vegyes epizódok során, amikor a mánia és a depresszió egyidejű tünetei vannak, valódi aggodalomra ad okot az öngyilkossági gondolatok és kísérletek. ”

Peterson szerint a depresszió jelei közé tartozik az, hogy visszahúzódóbb vagy szomorúbb, vagy többet alszik a szokásosnál. A mánia figyelmeztető jelei közé tartozik a több beszéd, az aktívabbá válás, a kevesebb alvás, valamint a nyitottabb és impulzívabbá válás. A mánia erőszakhoz vezethet a fokozott ingerlékenység és a rossz impulzuskontroll miatt.

Peterson azt tanácsolja, hogy „őszintén megbeszéljék” ezeket a tüneteket a bipoláris zavarban szenvedő személlyel, majd értesítsék orvosait vagy terapeutáit, vagy akár a rendőrséget, ha továbbra is aggódik saját vagy a bipoláris zavarban szenvedő személy biztonsága miatt. Hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyek segíthetnek csökkenteni az erőszak kockázatát és ellenőrizni a bipoláris tüneteket, ha a sürgős helyzeteket időben azonosítják.

Iratkozzon fel Mentális Wellness Hírlevelünkre!

A bipoláris zavar legújabb eredményei

7 trigger, amely bipoláris epizódot okozhat

Olyan tényezők, mint a stressz, a rossz alvás és még a szezonális változások is szerepet játszhatnak a bipoláris tünetek kiváltásában. Ismerje meg, hogyan csökkentheti kockázatát. . .

Szerző: Mary Elizabeth Dallas 2021. január 18

Szeretet-gyűlölet kapcsolatom az elektrokonvulzív terápiával

Írta: Lydia Chang 2020. április 30

A bipoláris zavar 10 figyelmeztető jele

2017. november 14-ig

5 titka a randevúzáshoz bipoláris zavar esetén

A bipoláris betegek számára a randevúzás azt jelenti, hogy lassan kell kezelni, minimalizálni a szorongást, és saját magát helyezni az első helyre.

Írta: Emily Willingham 2015. november 20

Az olimpikon kísérője lett: Suzy Favor Hamilton bipoláris zavara miatt

A háromszoros olimpikon a depressziós téves diagnózisáról, a hiperszexualitásáról és a jelenlegi családi életéről beszél.

Írta: Emily Willingham 2015. október 26

Bipoláris zavar: Nyerje vissza önbecsülését

Sok bipoláris zavarban szenvedő ember küzd az önbecsüléssel. Némi útmutatás alapján dolgozhat a probléma megoldásán, és jobban érzi magát a . . .

Írta: Diana Rodriguez 2012. június 18

Gyakori tévhitek a bipoláris zavarról

Nem minden igaz, amit a bipoláris zavarról hallott. Ismerje meg, mi a valódi a rendellenességgel kapcsolatban, hogy jobban megértse.

Írta: Andrea Bledsoe, PhDM, 2012. május 17

Sikertörténetem: Bipoláris zavar és gyermeknevelés

Kristin Finn először tinédzser korában kezdte mutatni a bipoláris zavar jeleit. Házas, gyermekes felnőttként beszél megküzdési módszereiről. . .

Írta: Diana Rodriguez 2010. október 5

Bipoláris zavar és migrén

Gyakran előfordul, hogy a bipoláris zavarban szenvedők migrénes fejfájástól is szenvednek, de mindkettőt megtanulhatja kezelni.

Írta: Andrea Bledsoe, PhDF, 2010. február 12

Bipoláris zavarhoz kapcsolódó állapotok

A bipoláris zavar mellett gyakran előfordulnak olyan állapotok, mint a szorongásos zavarok, a kábítószer-használat és az elhízás, ami megnehezíti a betegség kezelését. . .

Írta: Andrea Bledsoe, PhDF, 2010. február 12"

A bipoláris zavar a hangulatok mentális betegsége, amely a mánia csúcsa és a depresszió mélypontja között ingadozik, ezért sokáig mániás depressziónak nevezték. Bár a legtöbb bipoláris zavarban szenvedő ember felismeri, ha depresszióban szenved, előfordulhat, hogy nem veszik észre könnyen, hogy a mánia felé haladnak. Dr. S. Nassir Ghaemi vendégünk szerint ez az egyik oka annak, hogy sok beteg nem kér segítséget mániájában.

Dr. Ghaemi a bostoni Tufts Medical Center hangulatzavar-programjának igazgatója, és ebben az interjúban betekintést nyújt abba, hogy mi teszi olyan kihívást a bipoláris zavar mániás epizódjainak kezelése, miért ellenállnak a betegek gyakran a kezelésnek, és milyen betegek és a családok tehetnek a mánia kezeléséért, amikor az megtörténik.

Mi történik az agyban egy bipoláris mániás epizód alatt?

Dr. Ghami:

Szerintem egy egyszerű gondolkodásmód, bár nem teljesen pontos, az, hogy a mánia a depresszió ellentéte. Tehát ha a depresszió alatt az ember szomorú és levert, kék és energiaszegény, és nem érdekli a tevékenységek, és néha öngyilkos, akkor mániában a hangulata magas, aktivitási szintje magas, energiaszintje magas, és az emberek gyakran eufóriásak és nagyon boldogok lehetnek. az életükkel, bár néha elég ingerlékenyek és dühösek is tudnak lenni. Klinikailag tehát a bioretin hol kapható jelek és tünetek tekintetében a páciens közérzete a depresszió ellentéte.

De diagnosztikailag nem is igazából a depresszió ellentéte, mert ironikus tény, hogy ez a két látszólag ellentétes állapot ugyanabban a betegségben fordul elő ugyanabban a személyben, néha akár egy időben is. Más szóval, a mánia és a depresszió tünetei együtt fordulhatnak elő, amelyeket vegyes epizódoknak nevezünk.

Az agyban a depresszió és a mánia ellentéteként képzelhető el. Depresszió esetén csökkent az elülső lebeny aktivitása, például a véráramlás szempontjából, és az agy bizonyos más részei kevésbé aktívak. Mániában úgy tűnik, hogy az agy bizonyos részeinek aktivitása fokozott. Különösen az egyik leginkább kimutatott rész az amygdala, amely az agy része, amelyet stimulálva gyakran agresszióhoz, fokozott szexuális aktivitáshoz és hasonló viselkedésekhez vezet.

Nincs eufória: A bipoláris mánia megkülönböztetése a hipomániától

Dr. Ghami:

Ha szeretném érzékeltetni a mánia gyakoriságát, valószínűleg az összes klasszikus, teljes mániás epizód körülbelül egyharmada jár eufóriával vagy rendkívül boldog érzéssel. A másik kétharmadban a hangulat általában ingerlékeny vagy dühös. Tehát nem csak arról van szó, hogy a mánia nem egyszerűen eufória. Ez általában nem is eufória.

A „hipománia” szót a mánia enyhébb változatának leírására használjuk, és a két fogalom, a mánia és a hipománia közötti nagy különbség valójában a páciens működésére vonatkozik. Ha a beteg nem tud dolgozni a munkahelyén, vagy sok konfliktusa van otthon házastársával és családjával, akkor ez mániás epizód. Ha azonban a betegnek a magas energia és aktivitás mániás tünetei vannak, de ezek nem vezetnek működési problémákhoz – gyakran a betegek jobban teljesítenek, különösen a munkahelyen –, akkor ezt hipomániának nevezzük.

Egy másik különbség a két állapot között, hogy a mániás epizódok általában hosszabb ideig tartanak. Mondhatnánk, hogy legalább egy hétig ki kell bírniuk. Általában azonban néhány héttől néhány hónapig tartanak. És a hipomániás időszakok rövidebb ideig tartanak. A minimum négy nap, és általában néhány hétig tartanak.

A gyerekek és a felnőttek eltérően élik meg a bipoláris mániát?

Dr. Ghami:

Sokan azt hiszik, hogy a mánia különbözik a gyerekekben és a felnőttekben, de nem igazán tudjuk. Logikus lenne, hogy ennek valószínűleg az az oka, hogy az agy másképpen fejlődik, mint a gyermekkorban, mint a felnőttkorban, de valójában nincsenek olyan végleges kritériumok, amelyek széles körben elfogadottak a gyermekek bipoláris zavarára vonatkozóan. Az általam vezetett bipoláris kutatók egy közelmúltbeli munkacsoportjában a csoportunkba tartozó gyermekpszichiáterek egyetértettek abban, hogy egyszerűen definiálnunk kell a bipoláris zavart a gyermekeknél, csakúgy, mint a felnőtteknél, majd további kutatásokat kell végezni, hogy kiderüljön, miben különbözik. De valószínűleg nagy a hasonlóság, ezért indokolt a felnőttkori mániás kritériumok egy része a gyermekeknél, és valószínűleg van némi különbség a gyerekek és a felnőttek között is.

Az egyik nagy különbség a mániában a gyermekek és a felnőttek között az, hogy a gyermekeknél több vegyes epizód van, mint a felnőtteknél. Tehát a mániás és a depressziós tünetek egyidejűleg előforduló keveréke, úgy gondoljuk, hogy a felnőttek hangulati epizódjainak körülbelül 10-20 százalékában fordul elő, és egyes tanulmányok szerint a bipoláris zavarban szenvedő gyermekek hangulati epizódjainak 40-50 százalékában fordul elő.

A legújabb tanulmányok azt sugallják, hogy a bipoláris zavar leggyakrabban előforduló tényleges életkora körülbelül 16 vagy 17 év. Korábban általában a 19 éves kort említettük. Úgy tűnik, ahogy egyre inkább foglalkozunk ezzel a gyerekekkel, azt látjuk, hogy hogy a késői serdülőkor a leggyakoribb életkor, amikor ez előfordul. Azonban minden bizonnyal korábbi serdülőkorban is diagnosztizálható, és a legtöbben egyetértenek azzal, hogy legalább 7 vagy 8 éves korig diagnosztizálható. Ez az a hely, ahol sok vita folyik arról, hogy diagnosztizálható-e kisebb gyermekeknél. .

Az I-es és II-es típusú bipoláris zavar diagnosztizálása

Dr. Ghami:

Vannak olyan betegek, akiknek élete egy szakaszában súlyos mániában szenvednek, és jelenlegi diagnosztikai megközelítésünk szerint, ha egy betegnek élete bármely szakaszában akár csak egy vagy csak egy súlyos mániás epizódja van, a diagnózis tipikus vagy klasszikus bipoláris zavar. A DSM-IV (Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve, az American Psychiatric Association kiadványa), a jelenlegi diagnosztikai rendszer I. típusának nevezik. Ha soha nem volt súlyos mániás epizódjuk, de csak az enyhébb hipomániás epizódjuk van, amiről beszéltünk, akkor azt II. típusúnak diagnosztizálják.

Vannak, akiknél még ennél is rövidebb vagy enyhébb hipomániás tünetek jelentkeznek, és a kutatóvilágban gyakran használjuk a „bipoláris spektrum” kifejezést az enyhébb betegekre, de ezeknek a betegeknek nem igazán van hivatalos kifejezése a DSM definícióiban. Valószínűleg az I-es és II-es típus immáron ezt a definícióját használva, amely körülbelül 10 éve hivatalos, az elmúlt évtized kutatásai azt sugallják, hogy a bipoláris zavar valószínűleg legelterjedtebb fajtája a II-es, nem pedig az I-es típus. az enyhébb mániás tünetek a leggyakoribbak a közösségben a súlyosabbakkal szemben.

Definíció szerint, ha egyszer I. típusúnak diagnosztizálják, akkor mindig I. típusú lesz. Ha egyetlen mániás epizódja van, akkor ez a betegsége. Egy személynek lehet például 100 hipomániás epizódja, 1000 depressziós epizódja, de ha élete bármely szakaszában egyetlen mániás epizódja van, a diagnózis I. típusú. Tehát az I. típus nem azt jelenti, hogy Ön mindig mániás. Ez csak azt jelenti, hogy Ön legalább egyszer mániás volt, és az embereknek gyakran lesznek hipomániás időszakai is.

A II. típus azt jelenti, hogy Ön mindig hipomániás vagy depressziós, de soha nem mániás. És ennek az ellenkezője is megtörténhet, hogy valaki kiindulhat 2-es típusú bipoláris zavarban szenvedőnek, majd idővel a diagnózis I. típusúra változhat, amikor a beteg élete egy pontján súlyos mániát alakít ki, bár tapasztalataim szerint ez nem igaz. nem fordul elő gyakran. Általában ugyanaz marad. A II. típus marad a II. De amikor ez megtörténik, az általában valamilyen kezelés miatt van. Gyakran az antidepresszánsok vagy az amfetamin stimuláns kezelések okozzák a súlyosabb mániás epizódokat.

A bipoláris zavar megfelelő kezelése

Dr. Ghami:

A korai kezelés megállíthatja a bipoláris zavar progresszióját, ha ez a megfelelő kezelés. A fő problémánk az, hogy a bipoláris zavarban szenvedők rossz kezelést kapnak. A hangulatstabilizátorok a megfelelő kezelés a bipoláris zavarban szenvedő betegek számára.

A klasszikus és leginkább bevált, és valószínűleg a leghatékonyabb gyógyszerünk a lítium, majd néhány görcsoldó, az epilepszia kezelésére kifejlesztett gyógyszer, nem mindegyik, de néhány közülük, mint a valproinsav vagy a divalproex. Depakote az egyik ilyen. A karbamazepin vagy a Tegretol egy másik. És a lamotrigin vagy a Lamictal a legújabb ebben az osztályban, amely bizonyítottan hatásos a bipoláris zavarban. Ezt a négy szert tartom a legjobban bevált hangulatstabilizátornak. Érdemes meghatározni ezt a kifejezést, mert az emberek sokféleképpen használják, és nincs egységes definíció. Az én definícióm szerint a hangulatstabilizátor olyan gyógyszer, amely megakadályozza a hangulati epizódokat mind a mánia, mind a depresszió esetén, és ez a négy gyógyszer meg is teszi, legalábbis ésszerű mértékben.

Most más gyógyszerek is hatnak az akut mániára. Rövid ideig hatnak, ha Ön mániás vagy akut depresszió esetén, vagyis ha depressziós, kevésbé depresszióssá teszik, de nem feltétlenül akadályozzák meg a mániát vagy a depressziót. Ezért nem tekintek más drogokra – például az antipszichotikumokra, mint az antidepresszánsokra – hangulatstabilizálónak. Véleményem szerint a probléma az, hogy a bipoláris zavar kezelésének rossz módja az, ha az itt és mostra koncentrálunk, és nem a megelőzésre. Mi történik itt és most, amikor a beteg mániás, antipszichotikumokat kap, ha pedig depressziós, akkor antidepresszánsokat kap, és az emberek nem fektetnek kellő hangsúlyt azokra a hangulatstabilizátorokra, amelyek hosszú távú hatást fejtenek ki. megelőzés előnyei.

Ha időben diagnosztizálják és megfelelő hangulatstabilizátorokkal kezelik, a betegség kontrollálható. De ha tévesen diagnosztizálják vagy rosszul kezelik – és különböző tanulmányok azt mutatják, hogy a bipoláris zavarban szenvedő betegek körülbelül 40 százalékánál kezdetben rosszul diagnosztizálják unipoláris depressziót – átlagosan körülbelül egy évtized telik el, mire megfelelően diagnosztizálják őket, és több mint három anti-ellenes kezelésben részesülnek. depresszánsokat, mielőtt hangulatstabilizátorral kezelnék őket. Ezek a betegek rosszabbul járnak, függetlenül attól, hogy milyen korán diagnosztizálják őket. Sőt, esetükben a korai félrediagnózis és a helytelen bánásmód idővel súlyosbítja betegségüket.

A mellékhatások nem határozhatják meg a bipoláris zavar gyógyszerválasztását

Dr. Ghami:

Egy nemrégiben készült tanulmány, amely a biztosítási adatbázisokat vizsgálta, és megállapította, hogy a bipoláris zavarban szenvedő betegek leggyakoribb kezelése az antidepresszánsok. A betegek fele kap antidepresszánst első kezelésként, míg csak körülbelül 10 százalékuk kap hangulatstabilizátort első kezelésként. Ennek nagy része azért van, mert a betegek szívesen szednek antidepresszánsokat, mert nem okoznak súlygyarapodást, és nincs sok mellékhatásuk.